Hoppa till sidans innehåll

Jets hemliga superhjälte

2017-05-21 00:38
  • Uppdaterad: 2017-05-21 01:20

Jets hemliga superhjälte

Spelare och coacher i all ära, men det finns fler som har en avgörande betydelse för ett lags framgång. Personer som varje dag jobbar och sliter i det tysta för att verksamheten ska fungera. Ovärderliga människor med ett engagemang och en glädje som ständigt bubblar över. En sådan person är Elisabeth Olsson, lagledare i Arlanda Jets damlag.EO1

En glad och vänlig person. Korrekt och kanske lite blyg ibland. Den beskrivningen av Elisabeth Olsson kan troligen ganska många känna igen. Men när man skrapar lite på ytan visar sig Elisabeth vara en mer komplex person än man kanske skulle kunna tro. Eller vad sägs om en hobbyfotograf och fågelfantast som arbetar ideellt på Friskis och Svettis, började spela amerikansk fotboll vid 44 års ålder och som på vintrarna går all in för World of Warcraft?

– Jag är en nörd, men kanske inte så extrem längre. På vintrarna går jag i idé och spelar mycket datorspel. Det är jättekul, säger Elisabeth och fortsätter:

– Vi höll på med ett väldigt ambitiöst uppdrag i fem månader, jag och en kompis. Då satt man uppe väldigt länge på kvällarna, det blev faktiskt väldigt mycket. Bilden av mig förändras totalt nu, haha.

”Inget jag har ångrat” Datornörd eller ej, faktum är att det var genom en WoW-kompis hon hittade till amerikansk fotboll från första början. – Jag fotograferade fåglar från början och tyckte att det kunde vara coolt att fota kontaktsport. Så jag började gå på lite matcher. Jets herrar var ett av de första lagen jag fotade 2012. Sedan var jag och kollade på damfinalen 2013 på Tele2 och då sa jag till min kompis att man kanske skulle testa att spela innan man blev för gammal.

Elisabeth kom på en prova på-träning och spelade sedan säsongen 2014-2015. Att det blev just Jets var mer en slump – om än en lycklig sådan.EO2

– Bor man i Sollentuna så är det stan eller Arlanda, men det blev enklare med bilen till Märsta. Och när man såg laget och hur få spelare Arlanda hade så kändes det som att det kanske skulle vara snällare och enklare att få spela där. Det valet är inget jag har ångrat efteråt.

– Som spelare lärde jag mig mycket om mig själv, att man inte ska vara rädd för att prova något nytt även om man är lite äldre.

 

Från spelare till ledare

Det blev bara en säsong som spelare för Elisabeths del. Yrsel och andra skadeproblem satte stopp tidigare än Elisabeth önskat. Trots detta ville hon gärna fortsätta ge tillbaka till klubben i hennes hjärta. Det började med att hon styrde upp en ordentlig kioskverksamhet vid matcherna. Efter det växte ansvaret och från förra säsongen har hon varit officiell lagledare med ansvar för saker som lagets ekonomi, administrativa uppgifter runt licenser och hälsodeklarationer, inköp till kiosken, planering för bortaresor och samordning kring arrangemang vid hemmamatcher.

– Det är roligt att ha det ansvaret även om man ibland blir lite gnällig, haha.EO3 När man får lite för mycket jobb på en gång och kanske önskar att fler var mer involverade. Ibland känner jag mig lite ensam, men det är nog lite mitt eget fel också. Jag drar mig nog undan lite och gör min egen grej.

– Jobbet som lagledare har fått mig att växa som person. Jag gör saker som jag aldrig trodde att jag skulle göra. Mitt självförtroende har växt i och med jobbet som lagledare. Dessutom är det ju en social grej som betyder väldigt mycket. Belöningen för mödan är enligt Elisabeth att få se laget göra sin grej.

– Vid finalen mot Örebro i somras när man såg tjejerna spela, då fattade man vad det är man gör för dem. Då är det värt lite gnällande.

 

”Vill inte gärnamärkas”

Hon är kanske inte den första man tänker på när det talas om Arlanda Jets damlag. Ändå är Elisabeth kärnan i verksamheten, en av de absoluta nyckelfigurerna. Det finns en stor ömhet och kärlek för ”kvinnan i den orange mössan” hos såväl spelare som coacher i laget.

”Elisabeth räddade mig när hon valde att bli lagledare. Hon är en snäll, underbar person som gör 500 procent mer för laget än vad som syns och hörs”, säger huvudtränaren Ville Korhonen.

”Hon är oljan i maskinen” säger lagkapten Ida H Olofsson och tillägger att Elisabeth verkligen förtjänar att hyllas för det hon gör.

”Det är nästan så att jag skäms över hur lite jag vet om henne med tanke på hur stor del hon ändå varit av laget så länge. Skulle hon lägga av skulle det bli kaos” säger lagkapten Sabina Rydberg.

 

Huvudpersonen själv blir dock lite lätt generad av uppmärksamheten. EO4

– Jag är definitivt inte bra på att ta beröm. Jag är jätteglad när jag får beröm, det värmer, men jag tar inget för självklart.

– Jag blir inte sprudlande glad, men jag tar till mig och det gör att jag orkar lite till när jag får beröm. Jag vill inte att det ska stiga mig åt huvudet heller. Jag vill inte gärna märkas. Jag är en tyst person där bakom som lyssnar väldigt gärna och ger beröm till andra.

 

Vill följa utvecklingen

Hon trivs som lagledare, men erkänner att uppdraget kommer med ett visst utanförskap.

– Jag är en av de äldre i laget, och ligger inte riktigt på samma nivå som de andra. Folk kanske tror att jag inte vill ha kontakt, jag tycker ju att det är skönt att vara för mig själv. Men det är klart att jag kan sakna gemenskapen ibland som de andra tjejerna i laget har.

Men människorna som finns i och runt laget är det som får Elisabeth att fortsätta. Trots andra intressen som pockar på uppmärksamhet är hon ännu inte redo att släppa taget om Jets.

– Jag har en sambo som tycker att jag ska vara hemma mer, men jag vill kunna följa laget i ett år, två år eller fler år framåt. Det är ju nu vi börjar komma igång och det händer saker med många nya spelare och bra matcher. Jag vill följa laget och hur sporten utvecklas på damsidan. Jag kanske går i pension från laget när jag går i pension från jobbet.

Björn Strumpén

Skribent: Ville Korhonen
Epost: Adressen Gömd

borja-spela

bli-domare

Stöd Arlanda Jets

Postadress:
Arlanda AFF - Amerikansk Fotboll
Box 3030
19503 Märsta

Besöksadress:
Atletvägen 9, Atletvägen 9
19551 Märsta

Kontakt:
Tel: +46859121600
E-post: This is a mailto link

Se all info