Hoppa till sidans innehåll

Trotjänaren Yasse: ”Kan nog hålla på lång tid”

2017-05-05 22:45
  • Uppdaterad: 2017-05-05 23:35

2009 var hon med och startade upp damlaget i Arlanda Jets och hon har hittills inte missat en enda match i den orange tröjan. Men än är hon inte färdig. Drivet och drömmen om ett SM-guld lever i allra högsta grad för Yasmin El-Messaoudi.


Yasse1Lojalitet. Glädje. Omtanke. Nyckelord för ett framgångsrikt lag.
Fokus. Kraft. Intelligens. Nyckelord för en framgångsrik spelare i amerikansk fotboll.
Arlanda Jets trotjänare Yasmin El-Messaoudi har alla dessa egenskaper och ännu fler därtill.

– Jag är nog gamlingen i laget. Den som man frågar om erfarenheter, om spel och om vad coacherna egentligen menar. Jag är den som är disponibel och kan sättas var som helst.

Men så har det inte alltid varit. Även Yasse har varit ny i en gång i tiden och hon minns väl sin första kontakt med sporten.

– När jag gick på högstadiet hölls det turneringar mellan skolorna i kommunen, men jag vågade inte vara med trots att jag tyckte att det såg coolt ut. Sedan skulle Jets herrlag ha en prova på-träning för flickvänner och så. De saknade folk, jag fick frågan om att följa med och fastnade för sporten.

Hur var första träningen?y

– Haha, jag var nog den klumpigaste människan någonsin. Jag var defensiv end när vi spelade och jag underskattade hur mycket starkare de andra var. Jag gick inte så mycket framåt utan föll på rumpan. Jag bara skrattade, man får väl bjuda på sig själv.

Tur, vilja och mod

Sedan den dagen har Yasmin fortsatt att träna och utvecklas. Hon är idag mer eller mindre given i det svenska landslaget och Arlanda Jets damer har ännu inte behövt spela en enda match utan Yasse på planen. Den perfekta närvaron grundas i vilja, tur och modet att ställa krav.
yass

– Jag hade turen att börja när jag pluggade och hade helgerna fria. Men till SM-finalen på Tele2 skrev jag tenta precis före och en annan gång blev jag skjutsad i ilfart från en match i Västerås för att hinna till ett jobbpass. Nu hade jag som krav när jag tog jobb att jag skulle kunna splitta mina helger så jag ser ut att kunna vara med på alla matcher i år också.

Yasse har inte varit förskonad från skador, men har haft tur i oturen att de ändå inte hindrat henne från att spela matcher. Passionen för sporten och laget gör att hon fortsätter år efter år. 

– Det är ett bra träningssätt, jag tycker om gemenskapen och stämningen. Det är skador som kan sätta stopp, men annars kan jag nog hålla på lång tid. Det är kul att se hur laget utvecklas och jag är lite stolt över att ha varit med och startat upp damlaget.

Särskild match-personlighet

Yasse1cCoach Ville Korhonen uttrycker ofta sin förvåning över hur en person som alltid är så glad och trevlig kan förvandlas till en ett tacklingsmonster med mörk blick efter bara några sekunder på planen. Att Yasses personlighet förändras helt och hållet när hon går in i matchläge är något som alla lagkamrater och coacher är väl medvetna om. 

– Det har att göra med att jag är tävlingsinriktad. Jag har nog haft det sedan tidigare, både i karaten och friidrotten där det också var fullt fokus. Men amerikansk fotboll är en aggressiv sport och då syns det tydligare.

Yasmin själv tycker inte att det är så konstigt.

– Det visar att man kan ge allt på träning och match utan att behöva ändra sin personlighet utanför planen, säger hon.

 

”Utvecklats till det bättre”

Under sina många spelår har Yasse följt utvecklingen för amerikansk fotboll i Sverige i allmänhet och damverksamheten i synnerhet. För Arlanda Jets damlag har förändringen varit enorm de senaste åren.

– Från början kunde det vara en eller två personer på träningarna. Men vi har utvecklats till det bättre. Vårt lag har alltid haft en stark gemenskap, men det är mer fokus på prestation nu jämfört med hur det var från början.

När hon funderar över sportens största utmaningar i Sverige generellt lyfter hon fram jämställdheten som ett viktigt fokusområde.

Yasse1f– Om några år hoppas jag att man kan slippa svara på frågor som ”men du är ju tjej, varför spelar du amerikansk fotboll?”. Sedan handlar det om fortsatt rekrytering, att hitta tjejer som vågar. Ju mer vi syns i media desto mer kommer det att visa för andra tjejer att det är okej att spela. 

– På landslagsnivå handlar det om att organisationen ska ta det seriöst. Om spelarna ska ta det seriöst så måste ledningen göra det också. 

”Borde bli guld”

Y1Men först och främst är det ett seriespel som väntar under våren och sommaren. Yasse är positiv inför säsongen och tror på sitt lag.

– Vi har en bra grund att bygga på i år. Vi hade många rookies förra året och det gick jättebra. Nu har vi fått många nya rookies och majoriteten av fjolårets rookies är kvar.  Det blev silver i fjol, det borde bli guld i år!

Björn StrumpénNamn: Yasmin El-Messaoudiyz2
Ålder: 24 år
Yrke: Sjuksköterska
Spelade år: 8 säsonger
Idrottsbakgrund: Friidrott, karate
Position: Fullback (tidigare massa annat)
Nummer: 44 (77)Röster om Yasse

”Yasse har sedan dag ett varit en stor inspirationskälla och hon har lärt mig väldigt mycket, speciellt att bli tuffare och att spela med respekt på planen.

Emma ”ET” Eriksson – Lagkamrat Arlanda Jets


”Hennes powernaps, anywhere, anytime! 😍💕

Reneé Hammarlund – Lagkamrat Arlanda Jets


”Hennes bästa egenskaper på planen: flexibel, läser spelet snabbt, introducerar andra på planen, pedagogisk, stark, snabb, bra på att tacklas. Vad ä hon inte bra på?”

Ida ”Keno” Uddin – Lagkamrat Arlanda Jets


”När hon under SM-finalen mot SMM i Örebro sa till mig att blitza och sedan gick hon rätt in i deras o-line och tog två spelare själv för att jag skulle kunna blitza fritt på utsidan. Kamikaze-Yasse!”

Ida H Olofsson – Lagkamrat Arlanda Jets


”Detta har jag lärt mig av henne: Massor! Både rent spelmässigt, hur man spelar spel och tacklas på bästa sätt. Men även hur man borde vara som person. Yasse klagar ALDRIG trots att hon spelar och tränar under ramadan och kan rada upp skador som ingen annan har. Yasse visar också hur man ska uppträda som spelare. Trots att hon mest troligt är topp fem bäst i Sverige på flera positioner har hon ingen attityd eller annat som tyder på det. Hon spelar där hon behövs och gör vad som är bäst för laget. Hon snackar ingen skit, hon visar allt på planen istället.”

Linn Stridsman – Lagkamrat Arlanda Jets

 

”Yasse besitter efter lång erfarenhet stor spelförståelse vilket speglar sig i att hon är enormt stabil på planen. Detta sprider också trygghet bland övriga spelare i laget. Yasse spelar hårt och tufft och är en sann inspiration för både nya och äldre etablerade spelare.”

Elina Holm Sten – Lagkamrat Arlanda Jets


”Hon ger aldrig upp, hon spelar där det behövs och är en ledare. Matchen mot SMM när vi var tolv spelare och hon inte äter eller dricker pga ramadan men ändå är den som gör mest på planen.”

Anna ”Pinky” Persson – Lagkamrat Arlanda Jets


”Yasse är en förebild både av och på plan med sin drivkraft och härliga attittyd.” ”Yasse förtjänar all respekt för sin långa karriär och med sin föredömliga personlighet både på och av plan.”

Ulrika Almström – Motspelare Stockholm Mean Machines samt lagkamrat i landslaget


”Jag skulle säga att Yasses bästa egenskap på planen är att hon spelar väldigt tekniskt bra och smart. Hon är en erfaren spelare och det är tufft att spela mot Yasse när hon står på linjen. Men det är också en av de spelare som är bäst att möta, för hon ger dig verktygen att läsa spel så som run eller pass eftersom hon är tydlig och teknisk i sin blockning och spelteknik. Det är tufft att möta henne eftersom hon är snabb och stark vilket gör det svårt att slå på speed eller styrka, det är alltid kul dock att spela mot Yasse för hon är en ödmjuk spelare med mycket hjärta för sporten och man möts alltid med ett leende.”

Nathalie Lindberg – Motspelare Stockholm Mean Machines samt lagkamrat i landslaget


”Hon är alltid glad, men kan om det behövs ställa krav på laget och sig själv. Hon är bra på att motivera andra.”

Robert Olsson – Coach Arlanda Jets


”Hon kan omformulera det vi coacher säger så att de andra förstår lättare, terminologin vi använder kan ibland inte vara så självklar som vi tror. Yasse är en tillgång för laget både på och av plan. På plan kan hon vara en av de mest aggressiva personerna och en av de lugnaste.”

Jesper Johansson – Coach Arlanda Jets


”Spelar alltid till 100% och gör sitt jobb på planen perfekt. Hon snackar aldrig skit mot motståndaren utan låter skydden tala.”

Mattias Grip – Coach Arlanda Jets


”Hon är rolig, lyssnar, ställer mycket bra frågor och utmanar coachen. Man måste vara säker på sin sak eller tänka om ibland. Många gånger genom åren har vi åkt åt samma håll efter träningar och pratat om fotboll, tekniker och laget. Det har säkert gjort mig till en bättre coach, troligen en bättre person med.”

Ville Korhonen – Headcoach Arlanda Jets

 

bilder: Lasse Johansson, Ville Korhonen, Elisabeth Olsson

Skribent: Ville Korhonen
Epost: Adressen Gömd

borja-spela

bli-domare

Stöd Arlanda Jets

Postadress:
Arlanda AFF - Amerikansk Fotboll
Box 3030
19503 Märsta

Besöksadress:
Atletvägen 9, Atletvägen 9
19551 Märsta

Kontakt:
Tel: +46859121600
E-post: This is a mailto link

Se all info